Blog

Actuele artikelen

Onderhandelen in partnerships, hoe doe je dat?

03 april 2018

Door André Oosterloo

Onderhandelen in partnerships, hoe doe je dat?

Partnerships en onderhandelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ze gaan hand in hand. Een partnership ga je aan voor het realiseren van je eigen organisatiedoelen, maar je (toekomstige) partner heeft ook doelen en eisen. Wat als je (toekomstige) partner andere ideeën heeft of bepaalde eisen van jou niet inwilligt? Kortom onderhandelen in partnerships, hoe doe je dat?

Lees verder
We beginnen gewoon …

08 maart 2018

Door Dorine van Basten

We beginnen gewoon …

Partnerships starten vaak met een goede klik tussen 2 mensen van 2 verschillende organisaties en het opstellen van een business case. Waarna 'we gewoon gaan beginnen'. De medewerkers van beide organisaties kunnen aan de slag en de inkoop-, legal- of procurement afdeling legt het partnership in een document vast. Na de feestelijke ondertekening met een persbericht en champagne, verdwijnt het document in het archief, om er vaak alleen nog uit te komen als de einddatum in zicht komt of als er problemen in het partnership zijn.

Lees verder
Blockchange

27 februari 2018

Door Gert Vasse

Blockchange

Nederland is Europees gezien een voorhoedespeler op het gebied van blockchain initiatieven. Zowel de overheid als het bedrijfsleven zetten tal van samenwerkingen op om de mogelijkheden te verkennen. Ook zijn er de afgelopen jaren honderden pilots gestart om samen met de betrokken ketenpartners de eerste stappen in de praktijk te zetten. Blockchain is here to stay. Daar is geen enkele discussie over. Want sinds de introductie van het internet is er niet meer zo'n wereldwijde omarming van technologische ontwikkeling geweest als voor de blockchaintechnologie. Maar de techniek op zich is slechts een beperkt deel van de materie. Het merendeel van de energie gaat vooral zitten in de organisatorische change of mind. Want het vraagt nogal wat van de interne organisatie én de ketenpartners om efficiënt samen te werken via een gedistribueerde database.

Lees verder
Nederland kampioen samenwerken?!

08 februari 2018

Door Jorrit Hoekstra

Nederland kampioen samenwerken?!

Drie dagen geleden, op 5 februari 2018, opende koningin Maxima het Oncode Instituut. Dit was aanleiding voor Robbert Dijkgraaf - Nederlands meest bekende wetenschapper - om Nederland diezelfde avond in De Wereld Draait Door tot wereldkampioen samenwerken te kronen. Wat is er zo bijzonder aan het Oncode Instituut? en hoe komt het dat de oprichting van een dergelijk instituut (alleen) in Nederland mogelijk is? En wat leren we van het antwoord op deze vragen als het gaat om het management van samenwerkingen en allianties? Deze vragen staan centraal in dit blog.

Lees verder