“Innovatie zonder relevante impact is hobbyisme”

26 juni 2017

Op 23 juni stond een artikel in het Financieele dagblad met de kop: “Overheden hebben geen idee of het geld aan innovatie en ondernemerschap goed besteed wordt”. Uit dit artikel blijkt dat Europese overheden per jaar 152 mrd. uit te geven om ondernemingen te verleiden sneller te groeien en vernieuwen. Maar men heeft geen idee van het effect van deze stimulerende maatregelen. In slechts 2,4% leveren evaluaties betrouwbare resultaten op.

Als voorbeeld wordt er ook een experiment genoemd: samenwerking tussen mkb-bedrijven en onderzoekers. De resultaten op korte termijn zijn volgens het Britse Innovation Growth Lab positief: het aantal gezamenlijke innovatieprojecten neemt met het gebruik van vouchers toe. Maar op de lange termijn, als het project is afgelopen, is de bereidheid bij ondernemers om samen te werken met een onderzoeker niet toegenomen. Om de samenwerking op de lange termijn echt te verbeteren, zijn dus andere middelen nodig.

Prof. dr. Toni Sfirtsis, docent in de Leergang Alliantiemanagement heeft al als stelling: innovatie zonder relevante impact is hobbyisme. Waar zoveel mee gezegd wordt dat er niet alleen aandacht moet zijn voor het innovatieproces zelf en de relevantie, maar ook voor implementatie en goede executie van de introductie.

En om het nog complexer te maken; innoveren doe je vrijwel nooit alleen. Of het nu voor de innovatie zelf, de implementatie of executie is, je hebt partners nodig. “There are more brains outside your company than in your company”. Alleen hoe doe je dat dan, innoveren met partners?

Samenwerken met partners in innovatie vraagt om een specifieke aanpak. Bij innovatie is nog niet precies duidelijk wat de uitkomst is. Dat maakt dat er geen sprake kan zijn van dichtgetimmerde contracten. Er is dus vertrouwen nodig, zonder naïef te zijn. Bovendien spelen de eigen overtuigingen van de samenwerkingspartners, de eigen belangen, de cultuurverschillen en hun lange termijn perspectief een belangrijke rol. Je zoekt partners die complementair zijn. Maar daardoor zijn ze vaak ook anders dan jouw eigen organisatie. Dat klinkt logisch maar het omgaan met die verschillen blijkt in de praktijk lastig te zijn. Terwijl het koesteren van die diversiteit juist voor de lange termijn cruciaal is om succesvol te zijn. Dat alles vraagt om de juiste mindset, kennis van samenwerking, tooling en een praktische gerichte aanpak om de samenwerking in te richten en te managen. Kortom, het professionaliseren van partnerships is randvoorwaardelijk voor het slagen van innovatie.

Je hebt samenwerkings- of alliantievaardigheden nodig. Stel je eens voor dat door een dergelijke  professionele aanpak van samenwerking, je 5% tot 10% rendement zou kunnen opleveren aan de Europese overheidsbestedingen. Dan praten we al over minimaal 7,6 mrd per jaar. Vertaal het eens naar je eigen situatie. Lijkt me zomaar de moeite waard om in te investeren.

Wim Witteveen

    

0 reacties

Reactie plaatsen

captcha

Vul hieronder de tekst van de afbeelding in.